Za svaku malo dalju destinaciju, koja zahteva i avio prevoz, potrebno je izdvojiti malo više para nego za tipičnih 10 dana u nekom od letovališta na severu Grčke. Međutim, kada preračunate aranžman + koliko potrošite na hranu i ostale potrepštine, all inclusive letovanje u Egiptu može da ispadne jeftinija opcija.

Primer: Ako aranžman za Egipat platite 600 evra, a studio na Halkidikiju 250 evra sa bus prevozom – pritom za boravak tamo potrošite do 200 evra, razlika je velika. Ali ukoliko poredimo isti nivo usluge – kada u Grčkoj birate bolji smeštaj i skuplju lokaciju, onda je to druga priča.

Polupansion u jeftinijim grčkim mestima košta koliko i All inclusive u Egiptu, a često to bude i skuplje. U junu su cene u Grčkoj bile lude, dok ste za 600 evra mogli da birate hotele u Egiptu (ovo je prosečna cena za 5 zvezdica, bilo je i jeftinijih i skupljih).

Dakle, zavisi od toga koliko inače potrošite na letovanje. Da li tražite koliko-toliko pristojan smeštaj ili luksuz, da li birate da sami spremate hranu ili češće jedete napolju (restorani, brza hrana).

U prvom slučaju – da, skupo je, jer je samo avio karta oko 250 evra + 20ak evra viza, dok autobus platite oko 100. U drugom slučaju – ne, nije skupo. Jer ono što dobijete u Egiptu za isti novac nećete naći u Grčkoj. U našem slučaju ni u Turskoj, pošto smo ove godine bili malo zahtevniji.

Iako uvek važi da ono što je nekome jeftino drugome je nedostižno, ali kada se uporede cene i usluga jasno je zašto je Egipat ove godine top destinacija za srpske turiste.

Ipak, postoji jedna caka. Idete u zemlju sa nestvarnim istorijskim i kulturnim nasleđem, pa bi na spisak troškova trebalo staviti i neki izlet, a izlet po izlet – začas se nagomila ceh. Osim ako ne želite da po celi dan leškarite i upijate sunce – nije ni to greh.

Pin It on Pinterest