Pitanje za milion dolara, zar ne? Jer šta je za koga jeftino? Činjenica je da je za put neophodan novac – e, sada, od toga u kakvoj ste finansijskoj situaciji zavisi i destinacija i vrsta putovanja. Mada, to zavisi i od pogleda na život.

Avio ili bus prevoz, hostel/airbnb ili hotel u centru. Hrana u restoranima ili istraživanje lokalnih kioska brze hrane🥨Pogled sa luksuzne terase kafića na 15. spratu ili flašica koka-kole na vidikovcu iznad grada…

Kada sami sa sobom razjasnite za čime tačno čeznete, onda svu svoju snagu treba da usmerite ka tom cilju! Kako to izgleda u praksi?

Skoro svake godine idete na more u Grčku. Međutim, voleli biste da vidite i ostatak Evrope. Npr. Italiju, Francusku. Šta vam je činiti?

Stavite na papir koliko para izdvajate za 10 dana letovanja i istražite gde biste još mogli da otputujete za isti novac. Ako biste žrtvovali jedno letovanje, mogli biste da obiđete npr.dve evropske destinacije. Doduše, imali biste manje dana i manje leškarenja, ali biste otkrili neka nova mesta, ljude, upoznali biste drugačiju kulturu, način života.

Ako niste „u kešu“, a baš biste voleli da možete da odete tih 10 dana na more – razmislite na čemu biste mogli da uštedite. Da li su to cigarete, kafe, nokti, jeftiniji postpejd paket…

Prosta računica: Ako biste svakog dana na stranu ostavljali po 100 dinara, za mesec dana to je 3.000. Za godinu 36.000. Za taj novac može da se letuje – samostalno ili sa agencijom. Ukoliko niste besni i ukoliko ste spremni da sebi uskratite neka sitna zadovoljstva o kojima često ni ne razmišljamo kao o velikom trošku.

Ako ovako uspete da odete na brčkanje u Bugarsku, Crnu Goru, Grčku, zamislite samo gde biste mogli da odete za par godina. Afrika, Bliski istok, što da ne?

Iskreno verujem da nijedan užitak na svetu ne godi više od putovanja. A šta je suština ako u životu samo čeznete za uzbuđenjima, a ne jurite za njima? Razmišljajte o tome. Ja hvatam zalet ka nekim novim avanturama. Pišite u komentarima za čime vi čeznete ovih dana, baš me zanima?

Pin It on Pinterest